NYHETSBREV: September 2016

Vad har hänt hittills

Konferens i samarbete med Handikappförbunden

Den 19 maj hölls heldagskonferensen ”Funktionshinderkonventionen och juridik som verktyg” i HSO Stockholms läns konferenslokal på S:t Göransgatan 82 i Stockholm. Konferensen var ett samarbete med vårt systerprojekt Från snack till verkstad som drivs av Handikappförbunden och har inriktning mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD eller Funktionshinderkonventionen).

Projektledare Paul Lappalainen (Pauls PowerPointbilder) talade bl a om att vår diskrimineringslagstiftning har inspirerats från USA och att vi även borde låta oss inspireras av det amerikanska funktionshinderrörelsens förmåga att driva processer. Lagen som verktyg kommer därför utbilda jurister, organisationer och individer i ”strategisk processföring” för att på sikt bidra till en förändrad maktbalans i samhället.

Läs referat från hela konferensen i Erika Wermelings Konferensrapport.

Tillgänglighetsaktion på Kungliga slottet

Den 3 juni genomförde föreningen Med lagen som verktyg en aktion på Kungliga slottet i Stockholm. Slottet är en stark nationell symbol och en stor turistmagnet. Trots detta och trots lagstiftning mot bristande tillgänglighet är sju av tio öppna lokaler otillgängliga för rullstolsanvändare, bland annat Slottskyrkan och Rikssalen.

Projektet medverkade i aktionen som även uppmärksammades i DN och SVT Stockholms Nyheter. Det juridiska ombudet Carin Apelmo från Byrån för lika rättigheter utreder möjligheten till en formell stämningsansökan.

Läs mer om aktionen i denna artikel.

Medverkan i Fundamental Rights Forum

Paul Lappalainen medverkade på flera seminarier vid FRA:s (Fundamental Rights Agency) Fundamental Rights Forum 2016 i Österrikes huvudstad Wien den 20 till 23 juni. Flera var intresserade av vårt svenska projekt.

Medverkan i Almedalen

Paul Lappalainen var inbjuden till några seminarier vid årets politikervecka i Visby (”Almedalen”). Förutom Pauls insatser i olika paneler fick vi möjlighet att sprida information om vårt projekt via ett färskt informationsblad.

Kommande aktiviteter

Seminarium på MR-dagarna

På årets MR-dagar i Malmö (Mänskliga Rättigheter) den 17 till 19 november kommer Lagen som verktyg och vårt systerprojekt Från snack till verkstad anordna seminariet ”Funktionshinderrörelsen mobiliserar sig: det är dags att få rätt!”.

Det räcker nämligen inte att HA rätt, man måste också FÅ rätt. Därför är juridiken ett så användbart verktyg för förändring. Seminariet kommer peka på civilsamhällets viktiga roll i implementeringen (genomförande) av såväl Diskrimineringslagen som FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Internationell konferens och seminarier

Välkommen till konferens och/eller seminarier i november! Språket blir engelska.

24 november kl 13-16.30

Realizing the promise of CRPD and disability discrimination law: strategic litigation and human rights enforcement

(Att förverkliga löftena i Funktionshinderkonventionen och diskrimineringslagar genom strategisk processföring och implementering av mänskliga rättigheter)

Plats: Gotlandsgatan 44, Skanstull, Stockholm.

25 november kl 10 – 12

Enforcing disability law – The role of lawyers and lawyering
(Tillämpning av lagar om funktionsnedsättning – juristernas roll)

Plats: Sensus, våning 9, Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm

25 november kl 14 – 16

Enforcing disability law – The role of civil society

(Tillämpning av lagar om funktionsnedsättning – det civila samhällets roll)

Plats: Ersta Sköndals högskola, Stigbergsgatan 30, Stockholm

Intresseanmälan görs till caroline@independentliving.org. Ange vilken/vilka av de tre eventen du vill delta på. Antalet platser är begränsat.

Uppdateringar och ytterligare detaljer om programmet kommer upp på sidan:lagensomverktyg.se/conferencenovember2016/

Huvudtalare

Gerard Quinn
Quinn är professor i juridik och föreståndare för Centre on International Disability Law & Policy vid National University i Galway, Irland – ett pionjäruniversitet med masters- och doktorandkurser i lagstiftning om diskriminering och funktionshinder. Quinn ses som en av ”arkitekterna” bakom Funktionshinderkonventionen och är nu även knuten till EU:s Fundamental Rights Agency (FRA, Wien). Gerard Quinn kommer att fokusera på idéer om hur EU-rätt och Funktionshinderkonventionen borde implementeras på nationell nivå.

Sid Wolinsky
Wolinsky har som en av USA:s främsta advokater med fokus på funktionsnedsättning framgångsrikt drivit många rättsfall. Sedan 70-talet har han varit med och flyttat fram gränserna, bland annat genom grupptalan (class actions) och andra fall med stort genomslag. Under senare år har han arbetat med fall som rör studenter med inlärningssvårigheter. Wolinsky har grundat Disability Rights Advocates i Berkeley, Kalifornien och andra ideella rättighetscentra, bland annat i Ungern. Han kommer tala om fokus på hur rörelsens jurister och juristbyråer kan arbeta för att stärka och tydliggöra skyddet mot diskriminering av personer med funktionsnedsättningar.

Josef Ansorge
Ansorge arbetar på en större advokatbyrå med inriktning på affärslivet. Som en del i hans advokattjänst förväntas han arbeta även pro bono (gratis) i vissa fall. Därmed driver han fall som kan leda till stort genomslag för personer med funktionsnedsättningar. Nyligen stämde han staden New York:s brandkår för diskriminering mot hörselskadade medarbetare. Han vann. Ansorge läste juridik på Yale Law School och doktorerade i internationella relationer i England. Han är ledamot i East Coast Advisory Board of Disability Rights Advocates (DRA) och kommer vid sitt besök att tala om hur privata byråer, genom pro bono, kan främja arbetet mot diskriminering genom att driva rättsfall.

Faktaruta

Emil, Paul och Caroline runt skrivbordet
Vi som jobbar med Lagen som verktyg

Vi som jobbar i projektet är

  • Paul Lappalainen, jurist/projektledare – 08-506 221 83
  • Emil Erdtman, journalist/kommunikatör – 08-506 221 60
  • Carolina van Mourik, informatör/rådgivare – 08-506 221 62

Besök och kommentera gärna vår hemsida (som är under uppbyggnad) lagensomverktyg.se/.

Vill du rekommendera andra att också prenumerera på nyhetsbrevet kan du skicka dem länken utskick.assistanskoll.se/?p=subscribe&id=4

Vi finns även på Twitter som @lagensomverktyg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.