Remissvar på regeringens förslag på förändringar i socialförsäkringen med anledning av Covid-19

Sent på onsdagkvällen kom en remiss till oss om att lämna synpunkter på regeringens förslag på förändringar i socialförsäkringen med anledning av Covid-19. Vi lämnade igår in ett remissvar eftersom regeringskansliet gav endast en dag, senast igår den 17 juni, för svar. Frågan är brådskande. 

Frågorna gällde reglering av rätten till smittbärarpenning för vissa anhöriga till de som finns i vissa riskgrupper och tillfällig förebyggande föräldrapenning till föräldrar till barn som genomgått allvarlig sjukdom eller ingrepp nyligen. Förslagen kompletterar det om rätt till förebyggande sjukpenning för personer som måste stanna hemma från arbete för att minska risken för smitta när personen tillhör vissa riskgrupper.

Vi anser att det är positivt att Regeringen arbetar med olika åtgärder med anledning av coronaviruset (se särskilt prop. 2019/20:132) och särskilt att arbetet syftar till att minska spridning av viruset som orsakar covid-19
och att säkerställa försörjning till människor som drabbas. Däremot anser vi att riskgruppsdefinitionen och de anhöriga som föreslås omfattas är för snäv. Därför föreslår vi att läkare ska kunna avgöra om en person riskerar att drabbas särskilt allvarligt av ett sjukodmsförlopp i Covid-19, och att de ska ha rätt till skyddet som avses i reformerna i Socialförsäkringsbalken. Det är viktigt att alla som riskerar att fara mycket illa av viruset som orsakar Covid-19 och deras anhöriga i samma hushållsgemenskap kan stanna hemma från arbete och samtidigt behålla en försörjning. Det skulle bättre nå upp till målen att både garantera alla en försörjning och minska smitta till de som riskerar störst konsekvenser. Läs med i remissvaret som vi länkat ovan.

Här följer dokumenten som regeringen skickat till oss:

PM Viss smittbärarpenning

PM Tillfalliga bestammelser o m förebyggande tillfällig föräldrapenning för ett barn som har varit allvarligt sjukt

Remissbrev

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.