Civilsamhället: Resurser behövs för en MR-institution värd namnet

Tillräckliga resurser behövs till den kommande nationella institutionen för mänskliga rättigheter. Det skriver vi under på i ett brev till statsministern tillsammans med flera ideella organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. 

Brevet på vitt bord bredvid blomma och fikaEn nationell institution för mänskliga rättigheter ska främja, skydda och övervaka de mänskliga rättigheterna i landet. Sverige är ett land som saknar en sådan institution. FN har vid flera tillfällen kritiserat Sverige för detta, och Sverige är nu i en process att etablera en nationell institution för mänskliga rättigheter.

För att den ska kunna fungera som det är tänkt måste institutionen vara oberoende från lagstiftaren och regeringen. Den måste ges ett brett mandat så att den på olika sätt kan agera i relation till frågor om mänskliga rättigheter i Sverige. Dessutom måste den få tillräckliga ekonomiska resurser för att kunna fungera.

Tillsammans med många ideella organisationer som arbetar för att stärka de mänskliga rättigheterna i Sverige skrev vi idag till vår statsminister Stefan Löfven och regeringen för att uppmärksamma behovet av att det avsätts tillräckliga resurser ut statsbudgeten. Utan tillräckliga medel kommer institutionen vara verkningslös och inte kunna leva upp till sitt namn som en Nationell oberoende institution för mänskliga rättigheter som ska främja, skydda och övervaka rättigheterna.

Se hela texten här.

FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, Funktionsrättskonventionen, innehåller en särskild bestämmelse om att staten ska inrätta en oberoende funktion för att särskilt övervaka genomförandet av konventionsåtagandena. Independent Living Institute har tidigare tagit ställning för att en sådan funktion bör omfatta en individuell klagorätt. Som det ser ut nu kommer den planerade svenska institutionen inte innehålla en sådan klagomålsfunktion, vilket begränsar dess relevans något. Däremot kan en nationell MR-institution arbeta på ett övergripande plan och intervenera i lagstiftningsprocessen för att säkra de mänskliga rättigheternas genomförande på den nivån om den får tillräckliga resurser.

Vi fortsätter följa frågan om kommer granska statsbudgeten när den lämnas i nästa vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.